Bez práce není štrúdl ani v semináři

Doba, kdy většina kněží měla na faře hospodyňku, je ta tam. Aby tedy budoucí faráři nepadli hlady, učí se v rámci formace také vařit. Počátkem roku byl v kněžském semináři v Olomouci zaveden kurz vaření. Do boje s potravinami i nádobím se v nově zrekonstruované kuchyni rektora P. Pavla Stušky jako první pustili matadoři z pátého ročníku a pod vedením kuchařky Ludmily Hájkové připravili vepřový steak s pepřovou omáčkou a americkými bramborami.

„Jídlo, stejně jako atmosféra, při které se vařilo, bylo vynikající. A jelikož zmíněná kuchyně vaření našeho pátého ročníku přežila, bude se v semináři s bohoslovci vařit i nadále,“ shrnul jeden z prvních kuchařů Jakub Lasák. Chuť na sladké pak bohoslovci všech ročníků mohli utišit mimo jiné při pečení závinu z jablek, která semináři darovali věřící z různých koutů arcidiecéze. S pečením jim sice pomáhaly místní kuchařky, úkol oloupat a nastrouhat několik beden jablek však bohoslovci zvládli sami.

„Výsledný dezert byl prudce jedlý a ze stolu zmizel za zlomek doby, než jakou trvala jeho příprava,“ poznamenal bohoslovec Pavel Fiala. A spokojen byl také rektor P. Pavel Stuška. „Za každý dar jsme v semináři opravdu vděční a snažíme se ho co nejlépe využít,“ dodal.

Jiří Gračka,

tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

Zdroj: Katolický týdeník

Foto: P. Pavel Stuška

dav

dav